Kotlós és csibéi
|
Hozzávalók
- A díszítésheztej az összeragasztáshoz
felezett mandula
cukorgyöngy - A tésztáhozfinomliszt a tészta nyújtásához
2 db tojás
fél mokkáskanál sáfrány
2 teáskanál só
30 dkg búzaliszt
30 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 dl langyos tej
10 dkg barna cukor
1 csomag Instant Élesztő
10 dkg Rama
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A Ramát megolvasztjuk. A kétfajta lisztet a maradék cukorral, a sóval és a sáfránnyal egy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a megolvasztott Ramát, a tojásokat és konyhai robotgéppel vagy kézi mixerrel sima tésztává dagasztjuk. Lefedve meleg helyre tesszük és kb. fél óráig kelni hagyjuk, amíg térfogata kétszerese lesz. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán még egyszer átgyúrjuk és kettéosztjuk. Az egyik feléből elkészítjük a kotlóst. A tésztából elveszünk egy keveset, ebből készül a szárny, a farok és a taréj, majd a maradékból egy nagyobb és egy kisebb cipót készítünk, amelyeket egymásra helyezünk. Ez lesz a kotlós teste és feje. A félretett tésztát kinyújtjuk és egy ollóval kivágjuk a szárnyait, a farkát és a taraját, amelyeket a megfelelő helyekre teszünk. A szemeket cukorgyöngyből, a csőrét a felezett mandulából készítjük el, ezután tejjel bekenve "összeragasztjuk". A tészta másik feléből az előbbiekben leírt módon készítjük el az 5-6 kiscsibét. A sütőlemezre sütőpapírt teszünk, majd erre először a kotlóst ráhelyezve, előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 20 percig sütjük, majd melléhelyezzük a csibéket és további 20 percig sütjük.